Møde i udvalget d. 8. februar 2017

3.     Budgetopfølgning 2017 (0) Center for Sundhed og Ældre (B)

Sagsnr.: 330-2017-5849                 Dok.nr.: 330-2017-77570                                  Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Alle fagudvalg vurderer i første budgetlægning 2017, hvorvidt der frem til ultimo januar 2017 er sket væsentlige ændringer i budgetgrundlaget i forhold til budgetvedtagelsen i oktober 2016. Sundheds- og Seniorudvalget godkender budgetopfølgningen, som derefter indgår i samlet budgetopfølgning for alle udvalg til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Formålet med denne meget tidlige budgetopfølgning er, meget tidligt på året, at gøre rede for mulige afvigelser på områder i forhold til det vedtagne budget 2017 – bl.a. lovændringer, aktivitetsforudsætninger, gennemsnitspriser m.m. Hertil kommer viden om forventet regnskab 2016, som kan have konsekvenser ind i 2017. Opfølgningen giver vigtige pejlemærker, så der hurtigt kan justeres i indsatser og aktiviteter indenfor udvalgets område. Forudsætningen er, at udvalgets budgetramme samlet set forventes overholdt ved udgangen af 2017.
Nedenfor skitseres såvel udfordringer som muligheder, herunder en beskrivelse af, hvordan administrationen arbejder videre med at sikre balance indenfor udvalgets samlede budgetramme.
I modsætning til de traditionelle budgetopfølgninger indeholder denne årets første budgetopfølgning 2017 ikke konkrete tal for de enkelte virksomheder og afdelingers budgetoverholdelse, men har alene en beskrivelse overordnet set.
Totalt set forventes budget 2017 at give udfordringer på Sundheds- og Seniorudvalgets område. Udgiftsudviklingen har, især i sidste halvår af 2016 vist, at udvalgte områder viser en stigende tendens.
Ved udarbejdelse af denne sagsfremstilling foreligger endeligt regnskab 2016 ikke. Den sidste budgetopfølgning beskrev tydeligt de områder, hvor budgetoverholdelse i 2016 er udfordret. Budget 2017 er på samme niveau som 2016, og de samme områder forventes således at give udfordringer i forhold til budgetbalance i 2017, hvorfor der allerede nu arbejdes med analyser og modeller for at skabe budgetbalance i 2017. Udfordringer ses på følgende områder:
· Myndighedsområdet visitation af hjemmepleje samt hjælpemidler og virksomheden hjemme- og sygeplejen forventes at give udfordringer mht. budgetoverholdelse i 2017. Handleplaner udarbejdes jf. gældende regler, dels til afvikling af merforbrug i 2016, dels til nedbringelse af udgiftsniveau til budgetniveau, for at sikre budgetbalance på disse områder. På hjælpemiddelområdet er igangsat analyse af udviklingen i 2015 og 2016 på antal bevillinger, gennemsnitspriser på de enkelte typer samt forbrugsmønstre. På sygeplejen er der igangsat nærmere analyse af antal og typer af sygeplejeydelser samt forbrugsmønstre. Derudover arbejdes på forskellige modeller for visitering til sygepleje samt mulighederne for, at opnå en mere hensigtsmæssig sammenhæng mellem hjemme- og sygeplejen. I første kvartal 2017 implementeres derudover akutteam i sygeplejen, primært for kvalificering af sektorovergange fra/til sygehuset.
· Budget i 2017 til Vederlagsfri Fysioterapi forventes at give udfordringer, i lighed med 2016. Kommunens direkte indflydelse på forbrugsudviklingen er på dette område relativt begrænset på kort sigt. De netop vedtagne indsatser er under igangsættelse og forventes – på længere sigt – at forebygge, at udgiftsudviklingen fortsætter.
· Aktivitetsbestemt medfinansiering forventes at udvise et mindre forbrug ift. budget 2017. Det samme er tilfældet i regnskab 2016. Udgiftsudviklingen på området er stabilt lavere end forudsat ved budgetlægningen for 2017 og 2016. Området er ikke omfattet af overførselsadgang jf. gældende regler, hvorfor dette mindre forbrug tilføres kommunens kassebeholdning.
· Sundheds- og Seniorudvalgets øvrige områder forventes at balancere ift. budgetoverholdelse i 2017.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. Styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens Kasse- og Regnskabsvæsen skal indrettes.
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger.
Handlemuligheder
Handleplaner for afvikling af merforbrug på de ovenfor beskrevne områder vil blive forelagt til godkendelse ifm. regnskabs- og overførselssagen på Sundheds- og Seniorudvalgets møde i marts. De fleste vil angiveligt kunne medvirke til, at sikre budgetbalance over en 2-årig periode 2017-2018 jf. gældende regler.
Vurdering
Der vil angiveligt henstå en udfordring med vederlagsfri fysioterapi, idet der ikke inden for udvalgets budgetrammer ses mulighed for, at finansiere dette merforbrug, uden at det medfører serviceforringelser.
Endeligt skal bemærkes, at der i budget 2017 samt budgetoverslagsårene 2018-2020 er indarbejdet de tidligere puljemidler fra ældre-mia. på i alt 15,7 mio. kr. som fast budgetbevilling på Sundheds- og Seniorudvalgets område. Disse er for størstedelens vedkommende forhåndsdisponeret til at videreføre det nuværende serviceniveau på hjemmeplejeområdet. Administrationen anbefaler, at udvalget drøfter, hvordan disse midler ønskes anvendt i 2017-2020.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Vil blive konkret beskrevet ifm. regnskabsafslutningen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Sundheds- og Seniorudvalget drøfter muligheder for budgetbalance i 2017 inden for udvalgets budgetrammer
2.    at Budgetopfølgning for 2017 (0) godkendes og videresendes til Økonomiudvalget
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 8. februar 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (V)
I forbindelse med drøftelsen, omtalte Centerchefen nødvendigheden af, at give bedre muligheder for samarbejder mellem Hjemmeplejen, Sygeplejen, Rehabilitering og Visitationen.  Det kan være hensigtsmæssig, at afprøve nye modeller i afgrænsede områder i 2017.
Budgetopfølgning for 2017 blev godkendt med følgende bemærkning:
Udvalget udtrykker bekymring omkring hjælpemiddelområdet, vederlagsfri fysioterapi og visitation af hjemmepleje, myndighedsområdet, herunder merforbruget for 2016 samt demografireguleringen, der har konsekvenser for 2017.